Kehä III:n ruuhkat ja Etelä-Suomen työpaikat

building-804526_640Kehäteiden ruuhkatilanne ei ole mairitteleva kun kesäaikaan tietyömaat aukeavat toden teolla. Vaikka kunnostus ja tieverkoston kehitys on yleisellä tasolla erinomainen asia, unohtuu tämä monelta ruuhkassa työaamuna seisovalta ja pinna palaa herkästi, kun jokaisena arkipäivänä on myöhässä.

Ennätysruuhkat

Kehä III:n remontti koettelee vuonna 2016 myöskin bussiliikennettä ja julkisiin kulkuneuvoihin työmatkansa luottavat ovat yhtä harmissaan kuin yksityisautoilijat. Yleisesti bussit ovat saaneet liikkua ruuhkissa melko hyvällä tahdilla, mutta nyt erilaiset siltatyöt ovat tuottaneet päänvaivaa myös julkiselle liikenteelle.

Pahimmillaan liikenneruuhkat ovat muodostaneet 10 kilometrin pituisia letkoja Kehällä ja nopeusrajoitus on laskettu 50 kilometriin tunnissa. Lentoasemalle suuntaavien kannattaa olla todella ajoissa liikkeellä, jotta liikenteen mateleminen ei aiheuta myöhästymistä. Jotkut autoilijat ovat menettäneet tilanteessa täysin malttinsa ja ohittaneet letkaa jopa ojan piennarta pitkin. Tilanne alkaa alueelle helpottua elokuun lopulla, jolloin projekti alkaa olla kalkkiviivoillaan.

Liikennejärjestelyjä muutellaan vielä moneen otteeseen ennen kuin kokonaisuus on täysin valmis, ja useimmat autoilijat ovatkin kovin epävarmoja Kehällä ajaessaan. Ovatko he valinneet oikean kaistan päästäkseen perille? Liikennettä hidastaa väliaikaisten kaistojen kapeus, ramppien lyhyemmät kiihdytysmatkat ja kaistojen sijaintien jatkuvat muutokset tuovat omat ongelmansa jokapäiväiseen liikenteeseen.

Etelä-Suomen työpaikat ja työmatkaliikenne

Koska Kehä III yhdistää suurimmat valtaväylät ja tuo jokaisena päivänä työmatkalaisia keskustan suunnalle, ja sen lähialueille, tietöiden auttamat hidastukset ja ruuhkat eivät ole miellyttäviä. Moni haaveilee autossa istuessaan jo Länsi-Metron valmistumisesta, sillä se tulee nopeuttamaan Espoosta keskustaan matkaavien työmatkaliikennettä ja koulumatkojen sujuvuutta huomattavasti.

Vantaan, Espoon ja Hämeenlinnan suunnalta Helsinkiin matkustaa arkipäivisin uskomaton liikenne määrä. Kaikki nämä autoilijat ja bussiliikennettä käyttävät henkilöt liittyvät jollekin Kehän teistä matkansa aikana. Lisäksi Kehä III toimii pääväylänä niin kotimaisille kuin ulkomaalaisillekin lentomatkustajille. Vaikka tietöiden alueella saisi ajaa viittäkymppiä, matelee liikenne pahimmillaan pysähtyneestä 20 kilometriin tunnissa. Ruuhkahuippu Kehä III alueella on yleensä aamun tunteina ja pahimpina päivinä liikenne alkoi sujua vasta puolen päivän tuntumassa.

Työmatkalaisen kannattaa muistaa remontissa olevaa Kehä III käyttäessään muutama asia:

  • Aja sallittua nopeutta.
  • Vältä turhaa kaistan vaihtamista ja aja samalla kaistalla mahdollisimman pitkään.
  • Ennakoi liikenteen etenemistä, äkkijarrutuksen moninkertaistuvat pitkässä letkassa.
  • Keskity ajamiseen – älä selaa kännykän sovelluksia, vaikka olisitkin paikallasi ruuhkassa.
  • Noudata liikenteen ohjausta ja tarkkaile liikennejärjestelyjen muutoksia, sillä totuttu reitti ei ole välttämättä käytössä tänään, vaikka ajaisit samaa reittiä työpaikalle päivittäin.
  • Muista, että kaikki muutkin liikenteessä ovat samassa tilanteessa kuin sinä – mielen maltti ja rauhallinen käytös on paras lääke muuttuviin tilanteisiin.

Uusia tapoja taittaa työmatka

Vaikka kiertotietä pitkin matka saattaa olla pidempi etäisyydessä mitattuna, voi ruuhkahuippujen aikaan matkanteko olla silti nopeampaa. Kannattaa kartoittaa vaihtoehtoisia reittejä jos suinkin mahdollista, sillä Kehä III ollessa tukossa saattaa puolen tunnin ajo venyä jopa tunteihin.

Suurimpia valtaväyliä voi kuitenkin olla vaikea välttää kokonaan, sillä työmaakohtien ohitse ei välttämättä ole vaihtoehtoista reittiä. Kelikameroista näkee kuinka liikenne etenee ja, jos liikenne on todella tahmeaa, kannattaa ottaa asia puheeksi työnantajan kanssa ja kysyä josko etätyö ruuhka-huippujen aikaan olisi mahdollista. Näin töitä voi tehdä aamulla kotosalla ja matkustaa työpaikalle, kun liikenne alkaa jälleen sujua.

Erilaisten liikenneviestien tilaaminen puhelimeen saattaa myös antaa osviittaa siitä, milloin kannattaa olla liikenteessä. Vaihtoehtoinen kulkuneuvo saattaa olla myös kesäaikaan hyvä vaihtoehto. Pyörällä saattaa päästä perille murto-osalla työmatkaan taittuvasta ajasta, jos etäisyys sen vain sallii ja julkisen liikenteen hyödyntäminen edes osana työmatkaa auttaa pitkänkin matkan taittamista.

Privacy Policy